Prof dr. Nico Schraag studeerde, na het volgen van middelbaar onderwijs, onder andere: 'Applied Behavioral Sciences' met als hoofdvak: 'Psychologie van de Interactie' en bijvak Marketingcommunicatie. Hij promoveerde op het onderwerp: 'Interactionele- en paradoxale communicatie in situaties van functioneren onder spanning en toenemende druk'.

Nico Schraag werkte vervolgens in respectievelijk lijn- en staffuncties voor internationale organisaties op het gebied van handel en dienstverlening rond consumentenproducten en Farmaceutica. Vervolgens trad hij in dienst - als respectievelijk medewerker en partner - van een Raadgevend Bureau om zich verder te bekwamen op gebied van advies, opleiding en training, om daarna werkzaam te zijn als opleider en adviseur van managers en hun medewerkers van profit- en non-profit organisaties, overheid en bedrijfsleven in Nederland alsook internationaal voor multinationals.

In 1986 vestigde hij zich als zelfstandig adviseur en opleider en werkt sindsdien samen in ITC, International Training & Consultancy Network Ltd., een internationaal opererende groep samenwerkende zelfstandige opleiding- en trainingsorganisaties en werkt in ITC verband vooral in de Benelux en daarbuiten.

Nico Schraag doceert sinds 1986, als docent verbonden aan de Stichting Wetenschappelijk Onderwijs Twente en de Faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit van Twente te Enschede, de disciplines Commerciële- en Marketing Communicatie en Bestuurskunde en is docent bij de leergang Master of Business Administration. Hij geeft verder les aan de Media Academie te Hilversum, is lid van de American Society for Training and Development (ASTD), AMA, en coauteur van enkele handboeken op het gebied van marketing en communicatie.

Nico Schraag is verder opgenomen in Quote’s register van de 500 ‘beste consultants / communicatiespecialisten’ (Najaar 1998). Hij werkt voor organisaties als: Alcoa, Endemol, Xerox, KPN Telecom, Compaq, Philips, Carl Zeiss, TROS, KPN, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van Onderwijs, diverse gemeenten en hun bestuurders.